Kawa do ekspresów. Na co zwrócić uwagę

by

Kawa to napój z reguły wzbudzający zachwyt. Umawiamy się na kawę, nie możemy bez niej zacząć dnia, marzymy o filiżance kawy gdy jesteśmy wyczerpani. Kawa jest bardzo ważna w naszym życiu i nie potrafimy bez niej żyć. 

Jeżeli chodzi o wybór kawy, o wybór kawy najlepszej z najlepszych, to nie jest on prosty. Do wyboru kawy trzeba podejść dwutorowo. Mówiąc krótko można  spojrzeć na problem jak technolog  albo jak smakosz.

Jaka kawa do ekspresu – z punktu widzenia technologa

To jaką kawę powinniśmy wybrać zależy od sprzętu jakim dysponujemy. Generalnie mamy do wyboru kawy ziarniste i kawy mielone. Ekspres do kawy ekspresowi nierówny.  Najpopularniejsze są następujące urządzenia:

  • ekspres ciśnieniowy automatyczny czyli domowa wersja ekspresu znanego z kawiarni, z wbudowanym młynkiem
  • ekspres ciśnieniowy czyli uboższa wersja ekspresu znanego z kawiarni
  • ekspres kolbowy
  • ekspres przelewowy 

Kawa do ekspresów automatycznych z wbudowanym młynkiem to oczywiście kawa ziarnista. Zaleca się tu kawy długotrwale palone w wysokiej temperaturze (ponad 200 stopni C). Zdecydowanie nie można w ekspresie automatycznym używać kawy aromatyzowanej. Olejki eteryczne mogą osadzić się w urządzeniu i spowodować jego uszkodzenie.

Jeżeli chodzi o pozostałe typy ekspresów to do wyboru mamy kawę mieloną, kawę ziarnistą i specjalne kapsułki albo saszetki. Jeżeli zdecydujemy się na kawę mieloną zwróćmy uwagę na ikonki umieszczone na opakowaniu. Producenci z reguły zamieszczają informacje do jakich urządzeń dana kawa się nadaje. Chodzi tu przede wszystkim o stopień zmielenia ziaren i sposób palenia. 

Jeżeli mamy młynek to mielimy ziarna bezpośrednio przed parzeniem. Nie powinno się mielić kawy na zapas. Świeżo mielona ma dużo lepszy smak i aromat. 

Jaka kawa do ekspresu – z punktu widzenia smakosza

Koneserzy cenią kawę za aromat, cudowny smak ale również za kofeinę. Każdy smakosz ma swój ulubiony typ. Jedni wolą kawę delikatną, inni piją „szatana”. Znane są dwa główne gatunki kawy – arabica i robusta. Każda z nich ma swoje wady i zalety. Arabica jest klasyczna, zrównoważona i elegancka. Robusta jest ciężka, mocna i zawiera dużo kofeiny. Można je kupić w czystej postaci jak również w postaci mieszanek. I tak do przygotowania kawy lunga niezbędna jest  100 % arabica natomiast najlepsze espresso powstanie z mieszanki 50 % arabica  / 50 % robusta. 

You may also like

Leave a Comment

Your email address will not be published.