Savoir vivre serwowania kawy i herbaty w lokalach gastronomicznych

by

Herbata czy kawa? Popularność obu tych napojów w Polsce i na całym świecie jest ogromna, a frakcje wielbicieli kawy i herbaty od lat spierają się, które z nich najlepiej nam służą. Jak należy w elegancki sposób serwować te napoje w restauracjach, kawiarniach i innych miejscach i jaka zastawa stołowa dla lokali gastronomicznych przyda się z pewnością do tego celu?

Serwowanie herbaty w lokalach gastronomicznych

Zastawa stołowa do gastronomii służąca do serwowania herbaty bywa zróżnicowana, w zależności od charakteru lokalu. W miejscach obsługujących wiele osób przy tzw. bufecie szwedzkim – popularnym rozwiązaniu w wielu hotelowych restauracjach, często wykorzystywane są warniki do wody ze stali nierdzewnej, z bezkropelkowymi kranikami, które wygodnie pozwalają napełnić filiżankę czy kubek z herbatą w torebkach wrzącą wodą. Warniki do wody używane są także w takich sytuacjach, jak przyjęcia, spotkania służbowe i innego typu eventy gromadzące sporo osób w jednym miejscu.

Innego typu będzie natomiast zastawa stołowa i akcesoria w miejscach o bardziej zindywidualizowanym charakterze, jak kawiarnie, herbaciarnie i knajpki z tworzonym z myślą o klientach, wyjątkowym klimatem. Herbata spożywana w takich lokalach nie tylko przyciąga smakiem i aromatem, ale również sposobem podania. Przydadzą się zatem takie akcesoria gastronomiczne i zastawa, jak eleganckie filiżanki, czajniczki do parzenia herbaty czy nawet samowary, z których, jak twierdzą Rosjanie, herbata zawsze smakuje najlepiej.

Serwowanie kawy w lokalach gastronomicznych

Filiżanka aromatycznej czarnej kawy skutecznie stawia na nogi o poranku czy dodaje energii w ciągu dnia. Do serwowania tego napoju również używa się różnych akcesoriów, w zależności od sytuacji. Do bufetu śniadaniowego, stołówki, sali szkoleniowej lub bankietowej najlepiej sprawdzają się zaparzacze do kawy ze stali nierdzewnej, z wygodnym w użyciu kranikiem, umożliwiającym odmierzenie pożądanej dawki napoju. W restauracjach, kawiarniach czy biurach najczęściej wykorzystywane są profesjonalne ekspresy do kawy, które są na ogół wyposażone w młynek do mielenia ziaren, z regulacją grubości ich rozdrabniania. Dzięki temu można dostosować również smak i aromat kawy stosownie do potrzeb wielu osób pracujących w tym samym miejscu lub zatrzymujących się w lokalu na filiżankę ulubionego napoju.

Zróżnicowaną ofertę urządzeń i akcesoriów do serwowania kawy i herbaty w lokalach proponuje sklep gastronomiczny Gastroplaneta.pl. Można u nas znaleźć wszelkiego rodzaju warniki do wody, ekspresy czy zaparzacze, które pozwalają na podawanie herbaty lub kawy w odpowiedni sposób.
Sprawdź ofertę na https://gastroplaneta.pl/pl/c/Zastawa-stolowa/18!

 

Leave a Comment

Your email address will not be published.