Jak powstaje wino różowe

by

Wino różowe wdarło się przebojem na nasze stoły. Wina te są orzeźwiające, wszechstronne, pasują na wiele okazji. Mogą też być lekką alternatywą dla win czerwonych na przykład w upalne dni, gdy potrzebujemy ugasić pragnienie. Ich niezaprzeczalną zaletą jest uniwersalność, pasują one bowiem nie tylko do lekkich sałatek, ale także do kurczaka w wielu postaciach, pizzy, past, ryb, owoców morza, a nawet do indyka bądź cielęcy. Po ten trunek często sięgają też osoby, które dopiero zaczynają swoją przygodę z winem. Chociaż wina różowe istnieją tak długo jak czerwone czy białe, ich popularność rośnie dopiero od niedawna. Stąd bierze się wiele mitów na jego temat, jak na przykład te o sposobach jego powstawania.

Jak więc powstają wina różowe

Wiele osób sądzi, że różowe wino powstaje dzięki zmieszaniu wina białego i czerwonego. Jest to jednak mit, którego nie powinno się rozpowszechniać. Wina produkowane w ten sposób nie mogą być nazywane różowymi, a jedynym wyjątkiem od tej zasady jest szampan, chociaż również nie każdy różowy szampan powstaje przez tą metodę. Wino różowe wbrew pozorom nie powstaje też z różowych owoców, ale z tych samych co wino czerwone, ciemnych winogron (np. ze szczepu Pinot Noir). Na różnicę w kolorze wpływa krótszy czas maceracji moszczu ze skórkami winogron. Skórki usuwa się, gdy wino jest już lekko zabarwione (właśnie na różowo), a moszcz fermentuje dalej, tak jak w białych winach.
Z czego więc wynika różowy kolor tych win? Na na nie wpływ barwnik, który znajduje się w skórce winogron. Ponieważ to wnętrze owoców jest jasne, po usunięciu skórek proces maceracji dobiega końca, i wino przestaje dalej nabierać koloru.

Jak kupić dobre różowe wino

Podczas wyboru wina należy zwrócić uwagę na kilka informacji. Warto poszukać na etykiecie kraju i regionu pochodzenia, następnie również szczepu, z którego wino zostało wyprodukowane. Ważny jest też rocznik, a także obszar, na którym uprawia się dany rodzaj winorośli. Zwróćmy też uwagę na producenta. Jeżeli na etykiecie widnieje chociaż kilka z takich informacji, wzrasta szansa na to, że dane wino będzie miało wysoką jakość. Nieprawdą jest fakt, jakoby wina zamykane zakrętką, a nie korkiem, były gorszej jakości. Rzeczywiście, jeszcze kilka lat temu ta zasada zwykle się sprawdzała, jednak obecnie wina z zakrętką mogą być również dobre jakościowo. Ważne jest również, by kupować wina w miejscach, gdzie są one odpowiednio przechowywane. Jeśli jednak mamy problem z wyborem wina w sklepie stacjonarnym, lub boimy się, że są tam one źle przechowywane, możemy kupić wino online. Sklep internetowy to miejsce, gdzie znajdziemy zwykle dodatkowo opis danego wina, a więc możemy się o nim więcej dowiedzieć. Jeśli sklep specjalizuje się w sprzedaży wina, mamy również pewność, że trunki te są odpowiednio przechowywane, co daje nam gwarancję wysokiej jakości.

You may also like

Leave a Comment

Your email address will not be published.