Przepisy na ciasta – niezawodna babka

by

Każda pani domu powinna znać kilka przepisów na pięknie wyglądające i smaczne ciasta i bajecznie pyszne desery, którymi będzie raczyć gości rodzinnych imprez, rodzinę i odwiedzających ją przyjaciół. Są mniej i bardziej popularne przepisy na ciasta, najważniejsze, żeby dawały pyszny rezultat. Jednym z ciast, jakie warto piec,jest babka. Można ją przyrządzić bardzo szybko.

Przepisy na desery są czasem bardzo proste. Należy do nich przepis na babkę. Do jej upieczenia potrzebnych jest pięć jajek, pół szklanki pszennej mąki, szklanki cukru, dwóch łyżek proszku do pieczenia, dwóch łyżek kakao oraz jednej łyżki maku. Przygotowując babkę, należy znać przepisy na ciasta tego typu. Białko trzeba ubić do białej masy, która nie odrywa się od dna naczynia, nawet po odwróceniu jej do góry nogami. W trakcie ubijania dodaje się żółtka i olej. Mąkę przesiewa się z proszkiem trzy razy. Po dodaniu jej do ciasta proces mieszania zachodzi przy użyciu szpatułki. Jeżeli użyje się miksera babka nie będzie puszysta. Następnie ciasto dzieli się trzy części. Do jednej z nich dodaje się kakao i miesza szpatułką. Kolejną część łączy się z makiem i również doprowadza się do wymieszania składników. Trzecia część ciasta pozostaje czysta, bez żadnych dodatków. Ciasto wlewamy do formy na przemian. Należy rozpocząć od białej, czystej części ciasta. Aby upiec tak przygotowane ciasto należy rozgrzać piekarnik do 180 stopni.

Zazwyczaj wypiek jest gotowy po 50 minutach, należy jednak to sprawdzać aby babka nie była surowa lub spalona. Kiedy już wyjmie się babkę z piekarnika i odczeka kilkanaście minut do jej ostygnięcia można polać ją lukrem. Dobrze wybrane przepisy na desery potrafią być łatwe i szybkie w przygotowaniu. Babka jest uniwersalnym wypiekiem, który każdemu przypadnie do gustu.

You may also like

Leave a Comment

Your email address will not be published.